Telakka-alueen esittely

Viaporin telakka sijaitsee keskellä Suomenlinnaa - Varvilahden tuntumassa, ja on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimmista toimivista allastelakoista.

Alueella on kaksi telakka-allasta, joista suuremmassa sisäaltaassa (50 x 140 metriä) on talviajaksi telakoinut vuodesta 1986 lähtien 6-25 vanhaa puu- ja rauta-alusta. Näistä aluksista suuri osa on vanhoja kaljaaseja, sotien jälkeen rakennettuja talonpoikaispurjelaivoja, jotka ovat kuljettaneet rannikolla esimerkiksi hiekkaa, halkoja ja rakennustavaraa. Osa aluksista on rakennettu jo vuosisatojen 1800-1900 taitteessa.

Pienempi ulkoallas (21 x 120 metriä) soveltuu lyhytaikaiseen telakointiin esimerkiksi ympärivuotisessa työkäytössä oleville kalastus- ja rahtilaivoille.

Telakka-altaisiin johtaa viisimetrinen väylä. Telakka-alueen nosturilla (nostokyky kolme-seitsemän tonnia) nostetaan alueen ulkokentälle vuosittain useita kymmeniä veneitä talvehtimaan. Veneiden talvehtiminen onnistuu myös entisessä lentokonehallissa, jonka suurissa ja lämmitetyissä tiloissa voi tehdä korjaustöitä ympäri vuoden.

Telakointiin liittyvään varastointiin voi vuokrata erilaisia ulko- ja sisätiloja.

Kolmemetrisen väylän päässä, suojaisessa Varvilahdessa - telakan varustelulaiturin luona sekä salmen rannassa - on myös vierasvenelaitureita purjeveneille.

Varustelulaiturit tarjoavat tilapäisen sijoituspaikan telakalle tultaessa, sieltä lähdettäessä tai suoritettaessa telakkatöitä, jotka eivät vaadi varsinaista telakointia. Tällaisia ovat tyypillisesti esimerkiksi kone- ja takilaremontit.